Plativoo / Plativoo – jedinstvena platforma za distribuciju e-računa

Plativoo – jedinstvena platforma za distribuciju e-računa

Plativoo – jedinstvena platforma za distribuciju e-računa

Upravljanje i distribucija informacija kompleksan je zadatak. Konzervatizam, softversko-tehnička ograničenost ali i strahovi za bezbednost glavni su činioci koji preduzeća koče u prelasku u digitalno doba. A digitalno doba dolazi i donosi značajna unapređenja, donosi digitalizovane procese. Danas, digitalna transformacija nije opcija, već, jednostavno obaveza, ako ne želimo kao društvo da ostanemo u „digitalnom kamenom dobu.“

U doba kada je internet ušao u sve pore života, industrijski, proizvodni, distributivni procesi ne mogu više da se zasnivaju na samodovoljnim izolovanim IT sistemima. Posledice zatvorenosti ili samo izolovanje ne osećaju samo kompanije sa takvim sistemima već i njihovi klijenti koji očekuju komunikaciju primerenu mogućnostima današnjice, klijenti očekuju odgovarajući komunikacioni kanal i sve prednosti koje jedno takvo okruženje može da pruži. Jednostavno je, potrošači su postali digitalni potrošači pa i komunikacija sa njima mora da bude digitalna.

Jedan od boljih načina kako bi se svest o digitalizaciji ubrzano širila kroz široki krug potrošača svakako jeste – digitalizacija računa. Račun, to parče papira koje svakog meseca dobijamo na kućnu adresu i koje nam kaže koliko smo dužni za vodu, struju ili mobilni telefon još uvek se, uglavnom, distribuira na papiru. Osim toga što je na papiru, u nekim slučajevima se računi raznose nekovertirani, pa onda dostavljač (bilo da je u pitanju profesionalna dostava ili ljudi iz firme) ima pristup i svim ličnim podacima sa računa.

Postoje i kompanije koje pokušavaju da problem distribucije računa reše – slanjem PDF računa na email, ali osim što su sebi donekle olakšali slanje, slanje računa na email ne može se smatrati veoma pouzdanim. Takav račun ne donosi apsolutno nikakav benefit onome kome je namenjen, a pored toga PDF dokument ne može da se zove e-računom u punom smislu.

Plativoo kao okosnica digitalne transformacije

Plativoo je platforma za distribuciju e-računa i donosi značajna unapređenja u proces distribucije e-računa kako za korisnika, tako i za kompanije.

Plativoo služi za distribuciju B2C e-računa i kompanijama poput JKP-a, mobilnih i internet provajdera ili agencija za održavanje zgrada omogućava automatizaciju i digitalizaciju procesa distribucije strukturiranih elektronskih računa ka korisnicima, a samim korisnicima omogućava da u svom Plativoo – besplatnom digitalnom sandučetu objedine sve svoje račune u elektronskom formatu, da ih bezbedno plate jednom od nekoliko ponuđenih opcija i da ih nakon toga arhiviraju.

Plativoo je nastao kao rezultat digitalne transformacije nekoliko procesa i njihovo grupisanje u jednu celinu. Procesi koji su digitalizovani redom su: distribucija računa, plaćanje računa, arhiva računa i svaki od njih donosi nekoliko prednosti.

Distribucija računa

Kako je proces distribucije digitalan i automatizovan, prva prednost ovakvog pristupa je svakako pouzdanost isporuke. Naime prilikom svake distribucije sistem potvrđuje da je svakom pojedinačnom korisniku e-račun isporučen u njegovo sanduče. Pouzdanost isporuke jednako je bitna i za korisnika.

Svesni različitosti poslovnih softvera na našem tržištu pa i ograničenja u pojedinim slučajevima, dizajnirali smo platformu tako da može da podrži bilo koju strukturu podataka, bilo u xml bilo u json formatu. Ovakav pristup nam je dalje omogućio da svaki račun možemo da generišemo identično verziji računa na papiru.

Digitalizacija podataka nam je omogućila i neke nove funkcionalnosti, kao što je isporuka istog računa na više zainteresovanih strana. Najbolji primer za ovo bi bio odnos stanodavac/podstanar gde ispravnim povezivanjem Plativoo može jedan račun da isporuči na više različitih a povezanih korisničkih naloga. Digitalizacija procesa distribucije računa je dovela do toga da se proces pripreme i slanja računa sa nekoliko dana svede na nekoliko minuta. Koliko ovo može da donese uštede na različite načine, zaista nije teško izračunati.

Važno je i napomenuti da distribucija računa kroz Plativoo platformu ni na koji način ne remeti postojeće poslovne procese. Plativoo se integriše u njih i digitalno ih unapređuje.

Plaćanje računa

Strahovi vezano za bezbednost u kombinaciji sa konzervativnim načinom razmišljana glavni su razlog sporijeg usvajanja kartičarskih transakcija. Što nas dovodi u situaciju da je korišćenje kartice na POS terminalu prihvatljivije od korišćenja iste kartice na nekom web sajtu.

Uprkos tome i ovo je sektor koji beleži rast iz godine u godinu, pa je tako i Plativoo svojim korisnicima omogućio da svoje račune plate online kartičarskim transakcijama. Ovde vredi i napomenuti da Plativoo nije posrednik u transakciji, već se sredstva uplaćuju direktno na račun kompanije koja je izdala račun.

Plaćanje karticama, naravno, nije jedini način na koji račun može da se plati. Korisnika apsolutno ništa ne sprečava da račun plati e-bankingom ili da račun odštampa pa ga plati na nekom šalteru.

Plativoo omogućava i generisanje QR koda, po standardu NBS, na računima, što je velika prednost za one kompanije koje račune još uvek štampaju na matričnim štampačima.

Arhiva računa

U vreme javnih izvršitelja i prinudnih naplata, imati arhivu računa i dokaz da je račun plaćen predstavlja jedan od uslova za miran san. Svi računi primljeni u Plativoo – digitalno sanduče, tamo i ostaju. To znači da korisnicima koji koriste Plativoo teško može da desi scenario da ih posle nekoliko godina kompanija opominje za neplaćene račune. Svi računi su uvek tu, na nekoliko klikova mišem.

Računi koji se plaćaju karticom automatski se označavaju kao plaćani a uz svaki račun su vezani podaci o transakciji (identifikator transakcije, datum itd.), ako je, pak, račun plaćen e-bankingom ili na šalteru korisnik takav račun ručno da označi plaćenim sve sa unosom identifikatora transakcije, datuma i kratke napomene. Za račune plaćene na šalteru moguće je uploadovati i overenu potvrdu o plaćanju.